1 year ago 86.7 K 1.3 K

Novi grad | Skriveni biser na Uni (MJESTO IZ BAJKE)

Robert Dacešin Robert Dacešin
96K Subscribers
U ovom videu vodim vas u mjesto sa najboljim mjestima za kupanje u čitavoj Bosni i Hercegovini i mali grad prepun iznenađenja.

► ZAPRATITE MOJ KANAL: https://www.youtube.com/channel/UCfwKxPO5sehd6cBCoXyjRig
► PRATITE ME NA INSTAGRAMU: https://www.instagram.com/robert_dacesin/

NOVI GRAD

Smješten na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine na mjestu u kojem se Sana ulijeva u Unu, Novi Grad, jedan je od prirodnih bisera naše zemlja. Grad se kroz istoriju prvi put spominje još davne 1217. godine, a šire područje grada bilo je naseljeno još u antičko doba o čemu svjedoče arheološka nalazišta u selu Donji Rakani i u dolini rječice Japre. Grad je kasnije bio jedna od važnijih raskrsnica cestovnog i željezničkog saobraćaja u bivšoj Jugoslaviji, a danas je ipak najviše poznat po svojoj ljepotici Uni i vjerovatno najboljim kupalištima uz rijeku u čitavoj zemlji.

A da li ste znali, da je rijeka Una, ime dobila od starih Rimljana, koji su, po prvi put ugledavši njenu živopisnu ljepotu uzviknuli “UNA” što bi prevodu značilo “jedna”, ili “jedina”. I zaista, ova njena smaragdnozelena boja, u kombinaciji sa ovim prelijepim žuborom, zaista je nešto posebno. Posebna je i ova unska lađa, na kojoj se upravo vozimo, a koja će vam kada ugrije ovo toplo ljetnje sunce, pružiti najbolji način da se rashladite i uživate u prelijepoj prirodi. Ali nešto razmišljam, možda smo mogli i da se okupamo dok smo ovdje.

VAŽNO

Zabranjeno je svako kopiranje i neovlašćeno preuzimanje video i/ili audio snimaka i postavljanje na druge kanale ili televizijske kuće! Nije dozvoljeno koristiti materijal sa ovog kanala bez njegovog licenciranja / plaćanja kako za komercijalnu, tako i za nekomercijalnu upotrebu. Svaka upotreba materijala iz ovog videa bez licenciranja za komercijalnu ili nekomercijalnu, tj. privatnu upotrebu biće procesuirana. Za sve informacije o pravima, za upite o licenciranju i dobijanju dozvole za korišćenje možete nas kontaktirati putem moje mail adrese.

Tags:Watch On YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=VOWoKJ3Fyu4

Sponsor
Related Videos