in

Plaće profesora i asistenata na Medicinskom fakultetu u Sarajevu mimo zakonskih normativa

Plaća redovnih profesora na Medicinskom fakultetu u Sarajevu krajem 2018. godine iznosila je 3.500 KM, potvrdio je Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.Zastupnik Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo Amel Mekić tražio je od Medicinskog fakulteta u Sarajevu da mu dostavi podatke o plaćama asistenata, vanrednih i redovnih profesora.

“Posebno tražim koeficijente na temelju kojih su se obračunavale plaće. Konkretno, da li je koeficijent za obračun plaća na Medicinskom fakultetu 220, a propisani zakonom je 104”, pitao je Mekić.

Medicinski fakultet u Sarajevu naveo je u odgovoru na zastupničko pitanje kako osnovna plaća nastavnog i saradničkog osoblja čini vrijednost koeficijenta složenosti poslova umnožen s utvrđenom osnovicom plaće.

“Budžet Kantona Sarajevo sufinansira troškove plaća osnovicom 104, a razliku Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu isplaćuje iz vlastitih sredstava”, piše u odgovoru.Plaća redovnog profesora na ovom fakultetu u oktobru je porasla za nevjerovatnih 640 KM, plaća vanrednog profesora za 560 KM, plaća docenta za 480 KM, plaća višeg asistenta za 400 KM, a plaća asistenta za 340 KM.Prema podacima iz tabele Medicinskog fakulteta u Sarajevu redovni profesori u ovoj visokoškolskoj ustanovi od oktobra 2018. godine primaju plaću od 3.520 KM. Od tog iznosa se 1.664 KM isplaćuju iz budžeta, a čak 1.856 KM iz vlastitih sredstava.Što se tiče drugih zvanja, u periodu od oktobra do decembra 2018. godine vanrednim profesorima je mjesečno isplaćivano 3.080 KM, docentima 2.640 KM, višim asistentima 2.200 KM, a asistentima 1.870 KM.

Izvor: Klix

What do you think?

Ruža od jabuka brza sočna poslastica

VOĆNA TORTA – DEFINITIVNO JEDNA OD NAJBOLJIH!