in

Akcija "Brend" Među uhapšenim carinicima i rođak Nikole Špirića

Carinici koji su uhapšeni u policijskoj akciji “Brend” duže vrijeme su uzimali mito od velikog broja građana, ali su imali i određene firme koje su im bile stalne “mušterije”, saznaje Srpskainfo.

Prema prikupljenim informacijama sumnja se da su uzeli na stotine hiljada maraka. Među uhapšenim je i Milan Špirić koji je blizak rođak potpredsjednika SNSD Nikole Špirića. Prema ranijem pisanju pojedinih medija u Upravi za indirektno oporezivanje je zaposlen baš kada je Nikola Špiršić bio u Upravnom doboru te institucije.

U akciji „Brend“ osim Špirića uhapšeni su i Dejan Damjanović, Aleksandar Tucikešić obojica iz Banjaluke, Hamdija Nizandžić iz Bužima, Tino Kapetan iz Novog Travnika, Ognjen Gajić iz Brčkog, Adem Mujkanović iz Orašja, Obrad Radovanović iz Šamca, Zahid Delić iz Odžaka, Virsan Zolotić iz Odžaka i Mato Delić iz Orašja.

Oni su bili zaposleni na graničnim prelazima Gradiška, Orašje i Šamac.

Izvor blizak istrazi je pojasnio da oni nisu djelovali baš kao organizovana kriminalna grupa, ali da su znali jedni za druge, a često su radili zajedno i dijelili dobijeni novac.

“Kada bi radili zajedno u smjeni carinici bi u dogovoru uzimali novac, koji bi kasnije dijelili između sebe, a određen procenat išao je i šefovima smjene. Oni se nisu libili da novac uzimaju od običnih građana koji bi nešto prevozili preko granice”, kaže sagovornik iz vrha istrage za Srpskainfo.

Dodaje da su zatim imali određene firme sa kojima su unaprijed imali dogovorene tarife za prelazak njihovih kamiona sa robom preko granice.

Nakon što uzmu novac puštali su kamione da prolaze bez pregleda robe, a veći dio tereta nisu ni carinili.

“Ova akcija je veoma detaljano pripremljena i trajala je mjesecima, a tom prilikom prikupljeni su veoma jaki dokazi, pa teško da će se carinici ovaj put izvući bez osuđujućih presuda”, pojasnio je sagovornik.

Izvor: Radio Sarajevo

What do you think?

Bihać i dalje traži pomoć u rješavanju migrantske krize

BRZI RUCAK SOCNI PILECI FILETI I KROMPIR IZ RERNE