Home / BiH / BiH Vijesti / RS se nezakonito zadužuje za stotine miliona eura
Best Korean Cosmetics

RS se nezakonito zadužuje za stotine miliona eura

Narodna skupština manjeg bosanskohercegovačkog entiteta usvojila je večeras budžet za narednu godinu u iznosu 3.127.000.000 KM (1,6 milijardi eura).

Za entitetski budžet glasalo je 49 poslanika, 23 su bila protiv, a uzdržanih nije bilo.

Usvojen je i Zakon o izvršenju budžeta za narednu godinu.

Poslanici su usvojili i Ekonomsku politiku entiteta za narednu godinu po hitnom postupku, kojom se predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,4 posto, inflacija od 0,5 posto, rast netoplaća na nivo 842 KM (430 eura) i projektirana stopa nezaposlenosti 24,7 posto.

Za Ekonomsku politiku glasalo je 49 poslanika, izvijestila je agencija Srna.

Usvojeno je i više amandmana poslaničkih klubova na budžet i Ekonomsku politiku koji se, između ostalog, odnose na sektore energetike, pitanja duga te obrazovanje.

Djelomično je prihvaćen amandman Koalicije „Domovina“ za veću podršku povratku u RS. Uvećani su i grantovi za Merhamet u RS-u i udruženja civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata. U odnosu na tražena djelomično su uvećana i sredstava za Caritas, dok nije prihvaćen amandman da se Preporodu u RS-u naredne godine planira 100.000 eura iz entitetskog budžeta.

Opozicija: Vlada vodi RS u dužničko ropstvo

Glasovima skupštinske većine usvojene su i odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju tog bosanskohercegovačkog entiteta u 2016. godini, koje će biti veće od 250 miliona eura.

Opozicija u tom entitetu ocijenila je odluku o zaduživanju nezakonitim.

Predviđeno je da 230 miliona eura bude okvir za dugoročno zaduživanje entiteta u 2016. godini. To je za gotovo 90 miliona eura veći iznos u odnosu na ovu godinu. Kad je riječ o kratkoročnom zaduživanju, entitetska vlada planira da okvir bude blizu 65 miliona eura. Ove godine bilo je predviđeno 20 miliona eura manje.

Opozicija upozorava da entitetska vlada nema strategiju zaduživanja i da RS vodi u dužničko ropstvo.

Featured Service

Seolads.com Affiliate Store WordPress Theme

10   0   Earn: 50%

Earn more affiliate income with BEST WordPress theme fully automated Seolads.com affiliate store Responsive and clean design for all devices. SEO optimizedStart earning y...

About Abid Nevesinjac

Founder of BiH Link since 2000.
Web developer, web programmer and social media marketer

Check Also

Pročitajte šta su iz SDA Krajina poručili Izetbegoviću

Grupa simpatizera Stranke demokratske akcije, SDA Krajina, poslali su pismo koje je upućeno predsjedniku stranke …